Nieuwe release Omnik datalogger

Rekening https://GitHub.com/jbouwh/omnikdatalogger voor de nieuwe release (0,91-beta) van Omnik datalogger.

De laatste dagen lag omnikport plat. Ondertussen vond ik een tweede methode om toegang te krijgen tot je gegevens. Tijdens de storing het portaal op https://www.solarmanpv.com/portal was de hele tijd beschikbaar. Hier kunt u ook uw gegevens terugvinden. Dit bewijst dat omnikportal slechts een skin is en dat de gegevens bij solarman PV staan. Ik vond een API en werkende code die toegang geeft tot de realtime informatie. Deze API lijkt nauwkeurigere en tijdige toegang te geven tot de meest recente gegevens die zijn gelogd. Helaas is de API niet TLS-gecodeerd en gebruikt deze een gehashte MD5-wachtwoordlogin. Niet erg veilig. Toch is de alternatieve API voorlopig een goed alternatief. In het hoofdmenu staat nu een speciale pagina voor de omnik datalogger-software.

Inplugbare client

De nieuwe release wordt geleverd met een pluggable client voor logging. Dit maakt het eenvoudig om de logcode te wijzigen door alleen de configuratie te wijzigen.

Nieuwe client in ontwikkeling voor lokale logging

Bij oudere Omnik omvormers is het niet mogelijk om de data rechtstreeks van de omvormer te krijgen. Nieuwere omvormers luisteren op poort 8899 en kunnen direct reageren. De datalogger in de omvormer stuurt ongeveer elke 5 minuten een update naar een vast IP van een logging server in het Solarman datacenter. Het IP-adres waarop de omvormer inlogt is vast en kan niet worden gewijzigd via de interface, maar het is mogelijk om het bericht te onderscheppen door de server te simuleren met behulp van een NAT-regel en een statische route voor het IP-adres in uw netwerk. De code om de gelogde gegevens te ontleden is: al verkrijgbaar te gebruiken, dankzij Woutrrr. De software kan op een TCP-poort luisteren naar de omgeleide datalogger-sessies. De code is gebaseerd op: dit project van t3kpunk. Een tutorial hoe dit te gebruiken zal op deze site verschijnen zodra de code klaar is voor release. Lokale logging geeft meer gedetailleerde informatie dan momenteel beschikbaar is met behulp van de API's. Extra sensoren zijn:

 • AV Spanning* en Stroom en Frequentie (3 fase als uw model dit ondersteunt)
 • DC-spanningen en -stromen voor alle strings (max 2)
 • De temperatuur* van de omvormer

*Deze waarden worden ook naar PVoutput gestuurd. En elke nieuwe sensor komt beschikbaar via de MQTT-plug-in.

DSMR-integratie

Voor ouput naar pvoutput.org heb ik gepland om een integratie te maken voor de Nederlandse Slimme Meter (DSMR). Een adapter van de P1-connector naar een USB seriële interface is algemeen verkrijgbaar. Het integreren van merken is mogelijk om het werkelijke energieverbruik te berekenen. Natuurlijk zal al deze nieuwe sensorinformatie ook beschikbaar zijn voor de MQTT-uitvoerplug-in.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. Geachte Jan, zag deze melding op de omnik website

  Beste gebruikers,

  Aangezien Omnik failliet is gegaan en in de toekomst geen service kan verlenen, moeten we u helaas mededelen dat dit platform eind april zal worden gesloten.

  Met het doel u continue service te bieden, worden alle gegevens op het Omnik-platform vanaf 19 april 2021 om 9.00 uur (UTC+8) gemigreerd naar het SOLARMAN-platform. Houd er rekening mee dat elke bewerking op het Omnik-platform vanaf dat moment niet zal worden gesynchroniseerd met het SOLARMAN-platform.

  Het totale migratieproces duurt ongeveer 72 uur. Om de gegevensintegriteit en nauwkeurigheid te garanderen, dient u gedurende deze periode GEEN gegevens op het Omnik-platform te wijzigen. Als u tijdens de migratie nieuwe accounts moet registreren, log dan in op het SOLARMAN-platform (voor eindgebruikers, gelieve in te loggen https://home.solarmanpv.com; voor installateurs en distributeurs, gelieve in te loggen https://pro.solarmanpv.com).

  Nadat de migratie is voltooid, wordt u bij de eerste keer geïnformeerd. Let op: Services zoals Open API, APP en data forwarding op het Omnik-platform zijn na de migratie niet beschikbaar.

  U kunt inloggen op het SOLARMAN-platform met uw huidige account en wachtwoord. SOLARMAN biedt een gratis proefperiode van een maand voor uw Omnik-apparaten. Gedurende deze periode kunt u alle functies van het nieuwe platform gebruiken. Wanneer de gratis proefperiode is verstreken, moet u 6 EUR/jaar betalen voor elk apparaat, anders wordt de toegang tot het apparaat en de gegevens beperkt.

  SOLARMAN Smart (https://home.solarmanpv.com) is ontworpen voor eindgebruikers. Met een nieuwe visuele ervaring, gebruiksvriendelijke gegevensweergave en een gevestigde bewakingsfunctie maakt SOLARMAN Smart slim energiebeheer voor iedereen gemakkelijker.

  SOLARMAN Zakelijk (https://pro.solarmanpv.com) is ontworpen voor installateurs en distributeurs, wat meer geschikt is voor gedistribueerd systeembeheer. Met uitgebreide en geavanceerde functies zal SOLARMAN Business wereldwijd toonaangevende intelligente O&M-oplossingen bieden voor installateurs en distributeurs.

  Excuses voor het ongemak en we kijken ernaar uit om u een betere service te bieden op het SOLARMAN-platform.

  Neem voor vragen gerust contact met ons op via klantenservice@solarmanpv.com.

  Zal een proberen of ik deze githubn op een NAS kan zetten en zelf data binnenhalen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.