Omnikdatalogger ondersteunt nu een nieuwe http methode

Omnikatalogger's tcpclient ondersteunt een directe connectie over poort 8899 om de data op te halen middels Wouter van der Zwans code. Niet alle omvormers ondersteunen deze methode van ophalen. Sommige omvormers ondersteunen wel het ophalen van de data via HTTP. Met de nieuwe versie de tcpclient zal terugvallen op de HTTP methode wanneer de methode va poort 8899 mislukt. Omnikdatalogger zal proberen de status op te halen via http://{inverter_ip}:80/js/status.js en de data hier vanuit te extraheren. Een nieuwe instelling http_only bij de omvormer specifieke instellingen zal je toestaan om tcpclient te configureren alleen deze HTTP methode te gebruiken.

Een nadeel van deze methode is dat deze minder details van de omvormer ophaalt en zo de informatie mist van de PV DC strings (gelijkspanning).

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Beste Jan,
  Kan ik zonder Solarmanpv.com toch de pv-data, via WiFi, uit mijn Omnik invertor halen en op mijn PC volgen?
  Bij voorbaat dank, Toon

  1. Dan kan idd in veel gevallen, mits je omvormer dat ondersteunt. Door de uitvoer te koppelen met pvoutput kun je de data daar bekijken. Maar uitvoer naar een tekst bestand of een koppeling met Home Assistant kan ook.

    1. Voor PVoutput kun je je gratis registeren op https://pvoutput.org/register.jsp.
     > Mijn Inverter is een Omniksol-2.5k
     Ik ga er voorzichtig van uit dat dat gaat werken. Ik heb een ouder model. Wat je nodig hebt is een apparaat om de software op te draaien. Zelf gebruik ik hiervoor een raspberry pi. Die is ook gemakkelijk uit te breiden met een P1 kabel voor de slimme meter. De software zelf kun je met `pip install omnikdatalogger` installeren. Daarna maak je een configuratie bestand. Alle documentatie vind je op github en hier op deze website.
     Github: https://github.com/jbouwh/omnikdatalogger/wiki

     Kijk hier voor de client configuratie, het gaat om de tcpclient:
     https://github.com/jbouwh/omnikdatalogger/wiki/Select-a-client-for-data-collection#polling-clients

     1. Beste Jan,
      Zeer bedankt. Ik zal het gaan proberen met mijn Arduino. Wat mij betreft beperk ik mij tot het steeds downloaden uit de Inverter. Ik ga ermee aan de slag. Nogmaals mijn dank.

 2. Ik heb een Omnik2000tl (wifi) Firmware version (main)V4.08Build215 (slave)V4.12Build246
  Helaas werkt intern uitlezen op 8899 niet. Zo te lezen hebben meer mensen problemen met dit model.
  Via status.js zou het wel kunnen maar veel minder gegevens.
  Server B en C zijn niet in te stellen, wel server A via een chrome plugin die velden zichtbaar maakt. (Kan data1.solarmanpv.com aanpassen)
  Maar zo te zien komen daar hele andere gegevens uit waar nog geen server mee overweg kan.
  Met packet sniffer en wireshark de boel uitgelezen tussen inventer en solarmanpv maar kom er nog niet uit waar de juiste gegevens zitten.

  1. Interresant heb je nog met omnikdatalogger getest die kan ook op poort 10004 luisteren naar updates.
   N.B Mijn omvormer kan zelfs status.js niet uitlezen. Ook kan ik geen server aanpassen. 🙂

    1. Ik gebruik in basis de die gebaseerd is op https://github.com/Woutrrr/Omnik-Data-Logger. De omvormer stuurt in basis ca. elke 5 minuten data via TCP naar IP 176.58.117.69. Zelf gebruik ik die methode. Het blijkt dat het formaat van de data lijkt op de data die je krijgt via poort 8899, maar dat werkt bij mij ook niet. Misschein kun je kijken of dat verkeer ook ziet via wireshark.
     Zelf vang it dit verkeer over poort 10004 op door het op mijn router te routeren en te natten op een Raspberry PI.
     Zie: https://jbsoft.nl/site/omnik-datalogger/logger-interception-using-omnik-datalogger voor meer informatie. Ik zal eens naar je plugin kijken. Zelf kan ik geen server instellen op dit moment.

     1. Net even gekeken naar je plugin. Je hebt duidelijk een nieuwere interface. Ben wel benieuwd wat je ziet als je hierme naar omnikdatalogger probeert te verbinden (plugin local proxy + tcp_proxy). Als je de debug logging aanzet, zie je ook welke data er binnenkomt. Als je hulp nodig hebt met de configuratie, laat het mij dan weten.

     2. Ik krijg helaas alleen maar:
      omnikloggerproxy: Start in Omnik proxy server. Listening to 192.168.88.50:10004
      omnikloggerproxy: Ignoring received data!
      omnikloggerproxy: Ignoring received data!
      omnikloggerproxy: Ignoring received data!
      Hij stuurt zo te zien alleen maar data met een len van 99.
      “.V..A..O.N&.R:..*……..<x.7.H4.01.51MW.2.01W1.0.65(2018-02-271-D)…..k…192.168.88.43……..L."
      Wat ik begrijp is dat deze omvormer antwoord terug verwacht. zodra ik dat doe met dezelfde data die solarmanpv terug stuurt krijg ik een andere bericht met een len van 228.
      Jammer dat het zo ingewikkeld gemaakt is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *