Omnik datalogger DSMR P1 ondersteuning

Met de splinternieuwe release van Omnik data logger heb ik de ondersteuning voor de Slimme meter (DSMR) toegevoegd. Met een simpele P1 naar USB kabel kan Omnik data logger nu ook het verbruik van je slimme meter publiceren (inclusief gasverbruik). Met PVoutput kan op basis hiervan het verbruik worden vastgelegd inclusief netspanning zodat de netto energie (gebruikt/teruggeleverd) kan worden berekend.

De P1 adapter kan direct aan het apparaat met Omnik data logger worden aangesloten of via TCP. Ik heb hiervoor ser2net gebruikt zodat ik met meerdere verbindingen naar mijn slimme meter kan voa de P1 adapter (handig voor testen). Om dit mogelijk te maken heb je minimaal ser2net v3.5 nodig. Ik heb hiervoor een docker container geïnstalleerd met als image (jsurf/rpi-ser2net:buster). Met het toevoegen van de max-connections optie in de configuratie worden meerdere gelijktijdige verbindingen ondersteund.

3333:raw:600:/dev/ttyUSB0:115200 GEEN 1STOPBIT 8DATABITS -XONXOFF RTSCTS max-connections=3

/etc/ser2net.conf

Al je je slimme meter gegevens binnen Home Assistant wilt hebben, dan kan Omnik Datalogger hiermee de ingebouwde DSMR integratie vervangen. Door gebruik van MQTT kan Home Assistant alle tellerstanden e.d. automatisch herkennen. In de config file kun je (indien gewenst) de namen van de alle gemeten waarden hernoemen naar het Nederlands. Aanvullend krijg je via MQTT binnen Home Assistant ook direct verbruik, direct verbruikte energie en de werkelijke verbruiksdata te zien. Deze data wordt zoawel over MQTT als over InfluxDB gelogd.

HACS-standaard

Omnik data logger is toegevoegd aan de hoofd appstore binnen Home Assistant Community Store (HACS), dit betekend dat je Omnik data logger kunt vinden tussen de Automatiseringen.

Zorg er eerst voor dat je de AppDamon plugin hebt geïnstalleerd vanuit de officiele Home Assistant Add-on store.

TCPclient getest en werkend

Met dank aan Han Lubach is de tcpclient nu succesvol getest. Het lijkt er op dat deze client, gebaseerd op de logger van Wouter van der Zwan nu ook te gebruiken is met Omnik data logger.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.