PV-uitgang

op https://pvoutput.org publiceert vele eigenaren van zonnepanelen hun data. Met Omnik Data Logger is het ook mogelijk om hier naar te publiceren. Verder is het de bedoeling om de gegevens van meerdere omvormers samen te voegen (op te tellen) en verder ook de gegevens van je slanke meter te verwerken zodat je ook je verbruik kunt bekijken. De laatste release (1.5.0) heeft ook ondersteuning voor meerdere omvormers. Daarnaast kunnen er gegevens worden gebruikt om ook het verbruik te berekenen en te publiceren.

Je begint met het aanmaken van een account op https://pvoutput.org. Hier kun je voor je zonnesysteem een system_id (sys_id in de configuratie) waarnaar toe je data wordt gepubliceerd. Bij het systeem id horen ook API_keys. Omnik datalogger heeft schrijfrechten nodig om gegevens te kunnen publiceren. De api key met schrijfrechten moet worden opgenomen in de configuratie. De alleen lezen key kun je gebruiken voor een pvoutput app die je gebruikt op bv je smartphone. Heb je een slanke meter, dan kan ook het verbruik worden vastgelegd. Hierbij wordt ook het directe meegenomen verbruik, dit is het deel wat niet door de slanke meter wordt geregistreerd. In de basis is de formule hiervoor:
direct_verbruik = bruto_opgewekt - terug_geleverd.
Om het bruto verbruik te berekenen wordt de volgende formule:
bruto_verbruik = netto_verbruik + direct_verbruik
hierbij is het netto_verbuik het deel wat de slanke meter heeft als verbruik geregistreerd.

Een voorbeeld minimale configuratie voor pvoutput ziet er als volgt uit tcpclient, maar dat kan ook localproxy of solarmanpv zijn):

omnikdatalogger: module: omniklogger klasse: HA_OmnikDataLogger tijdzone: Europa/Amsterdam stad: Amsterdam interval: 360 persistant_cache_file: C:/users/{gebruikersnaam}/.omnik/aanhoudende_cache.json

  logniveau: DEBUG

  plug-ins: klant: tcpclient
    output: - pvoutput client.tcpclient: plant_id_list: - '123'

  plant.123: inverter_adres: 192.168.1.100 logger_sn: 501234567 inverter_sn: NLDN302123456789

  pvoutput: sys_id: 12345 api_key: 123apikey456

Omnikdatalogger kan in de gevallen ook de temperatuur van je omvormer loggen en de netspanning.

Ondersteuning van meerdere sys_id 's met meerdere omvormers is mogelijk sys_id in te stellen bij de specifieke instellingen, dit is niet getest getest. Laat het me weten als hier vragen over zijn en of je dit wilt gaan gebruiken. Als je hiervoor kiest dan is het verstandig een uniek systeem id aan te maken voor al je omvormers en een extra systeem id voor de combinatie van deze gegevens verkregen. De publicatie van de samen toegevoegde data is uit te zetten door sys_id weg te laten in de pvoutput configuratie sectie. In dat geval moet wel sys_id worden bij de configuratie configuratie, in het voorbeeld is dat onder plant.123.